Welkom op Yinfo.nl, alle informatie voor pubers & jongeren.

alles over SOA’s

Een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), ook wel geslachtsziekte  is een ernstige ziekte meestal veroorzaakt door een virus. Een SOA kan zeer besmettelijk zijn en soms merk je er niets van. Onbehandeld kunnen sommige SOA’s uiteindelijk tot de dood of ernstig blijvende verlamming leiden. Daarom is het belangrijk hier wat over te weten, maar vooral hoe je een SOA voorkomt, en, als je toch vermoedt dat je een SOA hebt hoe en waar je die kunt laten behandelen.

Een SOA kun je oplopen als je onveilig vrijt. Onveilig vrijen. Dat kan door neuken zonder condoom en orale seks (met je mond partner bevredigen aan geslachtsorganen, dus pijpen, beffen, likken )De makkelijkste manier om een SOA te voorkomen is dus ALTIJD met een condoom te vrijen en geen orale seks te hebben. Als je een vaste partner hebt kun je na een aantal maanden overstappen op andere anti-conceptiemiddelen als de pil of  spiraaltje. Dit is echter pas veilig als beide partners een SOA test gedaan hebben via huisarts of GGD

Wat is geen SOA?

– De kleine witte puntjes op de balzak en penis van een jongen. Dit zijn talgkliertjes en onschuldig
– Witte of roze puntjes op de eikelrand. Dit heet een parelketting en is onschuldig. Ongeveer de helft van de jongens heeft dit

Naar de dokter bij deze klachten:

 • Pijn of  echt brandend gevoel bij plassen.
 • Afscheiding uit je vagina, penis of anus. Dat kan meer of anders dan normaal zijn, een anderen kleur hebben of anders ruiken dan je gewend bent.
 • Wratten, blaasjes of zweertjes op of rond je vagina, penis, anus of mond.
 • Pijnlijke opgezwollen klieren in je liezen.
 • Jeuk aan je vagina, penis, anus of tussen je schaamhaar.
 • Bij jongens pijn in je ballen en laag in je buik.
 • Bij meisjes pijn tijdens het vrijen en onregelmatig of abnormaal bloedverlies.

Enkele soa’s op een rij

Chlamydia

Dit is de meest voorkomende soa. Het gaat om een bacterie die in de slijmvliezen van je geslachtsdelen nestelt. Klachten zijn een brandend gevoel bij plassen of afscheiding uit penis of vagina. Maar vooral meisjes kunnen ook geen enkele klacht hebben. Als je je niet laat behandelen, kan je eileiderontsteking krijgen en daardoor onvruchtbaar worden. Het gaat niet vanzelf over. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je met een condoom vrijt, kan je het niet krijgen.

Herpes

Herpes wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende soorten van dit virus, bijvoorbeeld koortsuitslag op je lip. Herpes krijg je door seksueel contact. Het is heel besmettelijk en niet te genezen. Het virus blijft voor altijd in je lijf zitten. Als je wat minder weerstand hebt, ziek bent of je zit niet lekker in je vel, dan kan je een uitbarsting krijgen. Je krijgt blaasjes op je schaamdelen die erg jeuken of pijnlijk kunnen zijn. Je bent heel besmettelijk tijdens zo’n uitbarsting die een paar dagen duurt. Vrijen met condoom voorkomt besmetting.

Gonorroe

Gonorroe of druiper wordt veroorzaakt door een bacterie die in de slijmvliezen nestelt. Als meisje kan je klachten krijgen als groenwitte of gelig sterk ruikende afscheiding uit je vagina. Vaak is er ook pijn bij het plassen. Het kan ook zijn dat je als meisje niet merkt dat je besmet bent. Jongens hebben last van een geelgroene druppel aan hun penis en last bij het plassen. Gonorroe is goed te genezen met antibiotica. Een condoom voorkomt besmetting.

Hiv – Aids

HIV (Humaan Immunodefficiëntie Virus) is het virus dat Aids veroorzaakt.

Als je besmet bent met het virus ben je seropositief. Het virus zorgt ervoor dat je afweersysteem wordt aangetast. Je lichaam heeft geen weerstand meer. Daardoor loop je makkelijk ziektes op zoals longontsteking. Je kan erg ziek worden van een onschuldige aandoening. Dat komt door die verminderde weerstand. En je kan er uiteindelijk dood aan gaan. Als je seropositief bent hoef je geen Aids te hebben. Je hebt pas Aids als je afweersysteem is aangetast en je ziek wordt. Tussen seropositief zijn en Aids krijgen kan wel 15 jaar zitten. De ziekte kan ook sneller uitbreken. Je ziet niet of iemand Hiv heeft net zo min als iemand het aan jou zou kunnen zien.

Het kan zijn dat je het niet weet. Iemand die geïnfecteerd is met Hiv kan zo een ander besmetten. Als je wilt weten of je Hiv hebt kan je je laten testen. Het lichaam doet er 3 tot 6 maanden over om antistoffen tegen het Hiv-virus te maken. Als je die antistoffen in je bloed hebt weet je dat je seropositief bent. Heb je onbeschermd gevreeën en wil je weten of je Hiv hebt opgelopen dan duurt het dus minstens 3 maanden voor je zekerheid hebt,

Het Aids-virus zit in bloed, sperma en vaginaal vocht. Als dat besmette vocht in contact komt met slijmvlies in de penis, vagina, anus of mond dan loop je een heel groot risico de ziekte door te geven of te krijgen.

De oorzaak van de besmetting kan zijn door onveilig vrijen of door een naald (spuit) van een besmet iemand te gebruiken. Onveilig vrijen is vrijen zonder een condoom! Hiv en Aids zijn niet te genezen. Wel kunnen medicijnen het ziek worden soms heel lang uitstellen.

Een algemeen soa-onderzoek kan uit meerdere onderdelen bestaan. Hoe je uiteindelijk wordt onderzocht, is afhankelijk van de eventuele klachten en de manier waarop je hebt gevreeën.

 

 

 

Het soa-onderzoek kan bestaan uit:

 1. lichamelijk onderzoek,
 2. microscopisch onderzoek (bijvoorbeeld van afscheiding),
 3. bloedonderzoek,
 4. urineonderzoek,
 5. uitstrijkje(s) uit vagina of penis (pisbuis), anus (bij anale seks), mond en keelholte (bij orale seks). Tegenwoordig kunnen vrouwen ook vaak een swab gebruiken.

Als je voor een soa-onderzoek bij de GGD komt, word je in ieder geval getest op chlamydia, gonorroe en syfilis. Als er aanleiding toe is, kan er getest worden op hepatitis B en hiv. De soa genitale wratten, herpes genitalis en trichomonas worden vastgesteld op basis van klachten. Hier wordt dus niet standaard op getest. Welke testen bij jou worden uitgevoerd is afhankelijk van je klachten en de manier waarop je hebt gevreeën.
Wie zich via een huisarts laat testen op soa, moet die kosten bij de zorgverzekeraar declareren.

Sinds 1 januari 2008 heeft iedereen boven de achttien jaar een verplicht eigen risico in de zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2013 is dat eigen risico 350,- euro per jaar.

NB! Als je dat eigen risico van 350,- euro nog niet hebt voldaan, kan je dus een rekening voor de test krijgen! Via de SOA kliniek in jouw gemeente kun je vaak een gratis test krijgen als je jonger dan 25 jaar bent

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie


Comment

btt
IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.