Welkom op Yinfo.nl, alle informatie voor pubers & jongeren.

(Taak)straf

Wat is een taakstraf?

Een taakstraf bestaat uit onbetaalde arbeid (werkstraf) of een verplicht programma (leerstraf). Een combinatie van beide is ook mogelijk. De rechter kan een taakstraf opleggen voor ieder misdrijf waar een vrijheidsstraf of geldboete op staat of iedere overtreding waar een vrijheidsstraf op staat.

Werkstraf

Met een werkstraf moet u werk doen waarvoor u niet wordt betaald. Dit zijn meestal werkzaamheden voor niet-commerciële instellingen zoals gemeenten, ziekenhuizen of Staatsbosbeheer.

Leerstraf

Als u een leerstraf krijgt, moet u een cursus volgen die u confronteert met de gevolgen van uw gedrag. Een voorbeeld van een leerstraf is een cursus sociale vaardigheden.

Voordelen taakstraf

Taakstraffen hebben zowel voor de veroordeelde als voor de samenleving voordelen. De gestrafte heeft betere kansen op een succesvolle terugkeer in de maatschappij doordat hij contact houdt met de maatschappij. Daarnaast maakt de gestrafte zich nuttig voor de samenleving. Er is minder kans op criminele ‘besmetting’ in een gevangenis en taakstraffen zijn goedkoper dan gevangenisstraffen.

Wanneer mag een rechter een taakstraf opleggen?

Een rechter mag een taakstraf opleggen voor een misdrijf waar een vrijheidsstraf of een geldboete op staat of een overtreding waar een vrijheidsstraf op staat. Een vrijheidsstraf is een gevangenisstraf of hechtenis. De zwaarte van een taakstraf zit tussen een vrijheidsstraf en een geldboete in.

Opleggen taakstraf

De rechter mag een taakstraf opleggen, ook als iemand daar niet om vraagt. Hij bepaalt de soort taakstraf en het aantal uren. In de praktijk houdt hij vaak rekening met de persoon en het beoogde succes van de taakstraf. Als iemand tijdens de rechtszitting aangeeft niet gemotiveerd te zijn, legt de rechter diegene waarschijnlijk geen taakstraf op. De rechter is niet verplicht precies te bepalen wat voor werkzaamheden of wat voor cursus de verdachte gaat doen. Hij mag wel aanwijzingen over de inhoud van de straf geven.

Maximum aantal uren werkstraf

Een werkstraf mag maximaal 240 uur duren. Een leerstraf kan 480 uur duren. Een combinatie van een werkstraf en een leerstraf mag ook 480 uur duren. Bij een combinatie mag de werkstraf niet meer dan 240 uur bedragen. Ook kan een taakstraf gecombineerd worden met een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van maximaal 6 maanden. Voor jongeren is dat maximaal 3 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie. De combinatie van een taakstraf en een geldboete is ook mogelijk.

Niet goed uitvoeren taakstraf

De officier van justitie bepaalt of de taakstraf goed is uitgevoerd en of eventueel een vervangende vrijheidsstraf moet worden opgelegd. Als een gestrafte zijn taakstraf niet (goed) uitvoert, moet hij een vervangende vrijheidsstraf ondergaan. De rechter geeft bij het vonnis taakstraf al aan hoe lang die vervangende vrijheidsstraf duurt. In de wet is daarvoor een rekenregel opgenomen. Zo staat een werkstraf van 240 uur ongeveer gelijk aan 4 maanden vrijheidsstraf. Een taakstraf van 480 uur kan door maximaal 8 maanden vrijheidsstraf vervangen worden. De gestrafte kan bezwaar maken tegen deze beslissing.

Opleggen werkstraf of leertraject door Openbaar Ministerie

In sommige gevallen (veel voorkomende lichtere strafbare feiten) kan het OM de strafzaak zelf af doen door een werkstraf of leertraject voor te stellen. Dit kan zowel bij meerderjarige als minderjarige verdachten. Het OM kan dus besluiten de zaak niet direct aan de strafrechter voor te leggen, maar een voorstel te doen waarmee de strafzaak kan worden afgedaan. Dit voorstel doet het OM tijdens de zitting.

Ernstige misdrijven en geweldsdelicten

Voor geweldsdelicten worden bijna nooit taakstraffen opgelegd. Ernstige misdrijven waar een maximumstraf op staat van meer dan 6 jaar, komen altijd voor de rechter.

Wat is het verschil tussen een overtreding en een misdrijf?

Overtredingen zijn relatief lichte vergrijpen, misdrijven zijn ernstigere feiten. Zowel een overtreding als een misdrijf is een strafbaar feit.

Overtredingen

Overtredingen zijn lichte strafbare feiten, zoals openbare dronkenschap en verkeersovertredingen. Deze zaken behandelt de kantonrechter.

Misdrijven

Misdrijven zijn ernstiger strafbare feiten, zoals de handel in drugs, diefstal of moord. Deze zaken worden door de rechters van de strafsector van de rechtbank behandeld.

Kantonrechter en strafrechter

Alle strafbare feiten staan in wetten, bijvoorbeeld in het Wetboek van Strafrecht, de Opiumwet en de Wegenverkeerswet.

1 Thought to (Taak)straf

  1. sarah Beantwoorden 8 februari 2012 at 14:41

    Love the blog

    #

Geef een reactie


Comment

btt
IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.