Welkom op Yinfo.nl, alle informatie voor pubers & jongeren.

Studiefinanciering MBO >18 jaar

Studiefinanciering voor het mbo

Plannen voor studiefinanciering

Het kabinet wil extra investeren in onderwijs en onderzoek. Dit bedrag wordt gevonden door studenten een hogere eigen bijdrage te vragen voor hun studie. Daarom wil het kabinet de basisbeurs voor studenten aan hbo en universiteit vervangen door een leenstelsel. Om ervoor te zorgen dat studeren toegankelijk blijft voor iedereen, blijft de aanvullende beurs bestaan en kan de studieschuld worden terugbetaald onder sociale voorwaarden. De minister van OCW heeft het wetsvoorstel over de invoering van een sociaal leenstelsel voor masteropleidingen (hbo, universiteit) en het vereenvoudigen van de studiefinanciering (mbo, hbo en universiteit) aangeboden aan de Tweede Kamer.

Wil je een overzicht van de maatregelen die in dit wetsvoorstel staan? Kijk dan op hier op de site van DUO. Op rijksoverheid.nl vind je het wetsvoorstel zelf.

Als er een leenstelsel komt voor studenten hbo en universiteit, wordt het voor studenten nog belangrijker om een bewuste studiekeuze te maken. Met het wetsvoorstel ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’, dat is aangeboden aan de Eerste Kamer, helpt het kabinet hen daarbij. Een overzicht van deze wijzigingsvoorstellen vind je op rijksoverheid.nl.

Op tijd je geld en OV-chipkaart

Word je 18 jaar en doe je een voltijdopleiding in het mbo? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Doe je een opleiding in het voortgezet onderwijs of een deeltijdopleiding, lees dan niet deze info over studiefinanciering, maar vraag een tegemoetkoming scholieren of een tegemoetkoming deeltijders aan.

Wat moet je doen?

1. Vraag een DigiD mét sms-functie aan.
Je DigiD is je elektronische handtekening bij de overheid. Bij de Belastingdienst regel je er zorgtoeslag en teruggaaf mee. Bij ons kun je er studiefinanciering mee aanvragen. Een DigiD vraag je aan op digid.nl. Denk eraan dat je kiest voor een DigiD met sms-functie. Wij hebben je gegevens namelijk beschermd met beveiligingsniveau midden. Je moet een sms kunnen ontvangen (en hebt dus een mobiele telefoon nodig) om je gegevens in Mijn DUO te bekijken en wijzigingen door te geven. Het ontvangen van deze sms-jes is gratis.

2. Vraag studiefinanciering aan
Als je je DigiD met sms-functie hebt geactiveerd, kun je ermee inloggen op Mijn DUO. In Mijn DUO zie je hoe je bij ons geregistreerd staat. Via het linkermenu kun je studiefinanciering voor je mbo-opleiding aanvragen.

3. Schaf een OV-chipkaart aan.
Als je recht hebt op studiefinanciering, mag je ook reizen met een week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart. Schaf een persoonlijke OV-chipkaart (dus met je naam en pasfoto) aan bij een vervoersbedrijf.

4. Zet je week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart.
Nadat je studiefinanciering hebt aangevraagd, krijg je een formulier thuisgestuurd. Met dat formulier moet je het nummer van je OV-chipkaart doorgeven. Op die kaart kun je dan, 2 weken voordat je recht op studiefinanciering ingaat, je abonnement zetten.

Wanneer aanvragen?

Wij adviseren om je studiefinanciering op tijd aan te vragen. Op tijd is drie maanden van te voren, maar doe het in elk geval vóór de maand waarin je studiefinanciering in moet gaan.

Wanneer gaat het in?

Studiefinanciering gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Tot die tijd loopt de kinderbijslag door. We betalen studiefinanciering aan het eind van elke maand uit. Rond de 24e van september krijg je dus je geld voor september.

Studiefinanciering: Gift of lening?

Doe je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is je studiefinanciering een gift. Na je opleiding betaal je alleen een eventuele lening terug.

Volg je een mbo-opleiding op niveau 3 of 4? Dan is je studiefinanciering een prestatiebeurs. Haal je je diploma, dan wordt het een gift. Als je je diploma niet haalt, moet je alles (behalve de eerste 12 maanden aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je studentenreisproduct valt onder de regels van de prestatiebeurs.

No comments yet.

Geef een reactie


Comment

btt
IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.