Welkom op Yinfo.nl, alle informatie voor pubers & jongeren.

seks en puberteit bij jongens wat verandert er aan je lichaam en wat moet je weten.

Sex en puberteit bij jongens, Wat moet je als jongen weten over je lichaam?

In de puberteit verandert je lichaam van jongen tot man. Bij meisjes begint de puberteit vanaf 11-12 jaar en duurt tot het 18e jaar. Bij jongens is dat van 11-12 jaar en duurt tot 20e jaar. Dit zijn gemiddelden dus kan iets eerder of later zijn.

Bekijk ook de vragen en antwoorden van jongeren op deze twee pagina’s, of stel zelf (anoniem) een vraag als je meer wilt weten!

seks en liefde vragen en antwoorden
Yinfo forum, vragen en antwoorden

De puberteit bij jongens

Zo rond je 12e-14e jaar beginnen de lichamelijke veranderingen veroorzaakt door de puberteit De puberteit begint als de hersenen de hypofyse hormonen vrijkomen door de rest van het lichaam. Deze hormonen, zorgen ervoor dat de zaadballen gaan groeien  Testosteron veroorzaakt de meeste van de puberteit-gerelateerde veranderingen in een mannelijk lichaam.

Ook zal bij een jongen de balzak (scrotum )en ballen (testes) blijven groeien, en de piemel (penis) zal beginnen te groeien Schaamhaar wordt dikker en meer, en je stem begint lager te worden. Jongens worden langer, en hun spieren beginnen met de ontwikkeling.

Tussen de 12,5 en 17 jaar groeit de balzak, ballen en piemel in lengte en nu ook breedte  verder . Zaadcellen (sperma) beginnen te ontwikkelen, en jongens krijgen  hun eerste langdurige erecties (stijve piemel) en hebben “natte dromen (zaadlozing tijdens slapen, ook zonder dat je aan seks denkt!). Jongens krijgen nu  gezichts-en okselhaar en de stem wordt weer lager.

Tussen 14 en 18 jaar  (soms 20) ben je volgroeid en hebben piemel, balzak  hun definitieve lengte en grootte bereikt. Je spieren zijn volgroeid en je bereikt je definitieve lichaamslengte

Om goed te groeien in de puberteit moet je:

–       goed en regelmatig eten, voldoende gezonde dingen en minimaal 150 gr groenten en 2 stuks fruit per dag

–       goed slapen, gemiddeld 9 uur per dag, makkelijkste in vast ritme

–       Goed voor je lichaam zorgen

Doe je dit niet dan kun je:

–       niet of onvoldoende groeien

–       niet of onvoldoende groei geslachtsorganen

–       concentratie verlies

–       vermoeidheid

–       depressief worden

 

lichaam

 

Man

1=urineblaas,
2=schaambeen,
3=penis,
4=zwellichaam,
5=eikel,
6=voorhuid, jongens die besneden zijn hebben geen voorhuid meer
7=urinebuis,
8=dikke darm,
9=endeldarm,
10=zaadblaas,
11=zaadleider, 1
12=prostaat,
13=Cowperse klier,
14=anus,
15=zaadleider,
16=bijbal,
17=teelbal (testis, zaadbal),
18=scrotum (balzak)


Hoe zit je lichaam als man in elkaar?

 

In de puberteit groei je tot volwassen man. Je krijgt schaamhaar (alhoewel veel jongens dat tegenwoordig afscheren) en je piemel en ballen groeien. Bij de meeste jongens hangt de linker bal wat lager dan de rechterbal. Dit is dus normaal.

Sommige jongens zijn op jonge leeftijd besneden. Dit gebeurt uit hygiënische, medische of geloofsovertuiging. Bij een besnijdenis is de voorhuid weg gesneden en gehecht aan de rand onder de eikel. Voor seks maakt het niet uit of je besneden of onbesneden bent. Enige verschil is dat bij besneden mannen de eikel wat ruwer wordt. In de puberteit kun je merken dat de voorhuid te krap is en bij een erectie (stijve piemel) niet voldoende ver over de eikel naar achteren schuift. Hierdoor kan seks voor een jongen pijnlijk zijn omdat het toompje (het kleine peesje aan de onderkant van de eikel te veel spanning krijgt) Als het een klein beetje te kort is kun je het zelf oprekken door regelmatig je voorhuid over de eikel te trekken en dat even zo te laten. Als het niet vanzelf goed komt moet je even langs de dokter. Een kleine ingreep aan toompje of laten besnijden is dan de oplossing.

Veel jongens maken zich zorgen over de lengte van hun piemel. Het is net zoals met andere lichaamsdelen, je hebt lange en korte mensen, dikke en dunne mensen. Het goede nieuws: bij iedereen is het normaal. Donkere jongens hebben een grotere piemel en blanke jongens een wat kleinere. De gemiddelde lengte van een Europese man is in rust 4-8 cm slap en in erectie gemiddeld 14,5 cm. Bij  Zuid-Europese, Aziatische of Zuid-Amerikaanse mannen is de gemiddelde lengte van de niet stijve piemel wat kleiner en bij Afrikaanse mannen wat groter. In erectie liggen de lengtes dichter  bij elkaar. Als het koud is krimpt je piemel (2-5 cm) en gaan je ballen omhoog tegen je lichaam aan.

Het zaad wordt aangemaakt in je bijbal, het stukje bovenop de bal en gaat via de zaadleiders naar je piemel. Per dag worden er miljoenen zaadjes aangemaakt. Als ze niet gebruikt worden, worden ze vanzelf afgevoerd door het lichaam. Een klepje zorgt ervoor dat er niet tegelijkertijd plas en zaadjes naar buiten kunnen. De prostaat zorgt ervoor dat het vocht voor de zaadjes geproduceerd wordt en dat de zaadjes naar buiten kunnen.

In de puberteit beginnen de meeste jongens met experimenteren en trekken zichzelf af, dit heet masturberen. Ze gaan met hun hand om hun piemel op en neer totdat ze een zaadlozing krijgen en dat geeft vaak een lekker gevoel. Dat is normaal

 

Vrouw

 

1=eileider,
2=fimbriae (pili),
3=blaas,
4=schaambeen,
5=G-spot,
6=urinebuis (plasbuis),
7=clitoris,
8= zwellichaam,
9=binnenste schaamlip,
10=buitenste schaamlip,
11=eierstok,
12=dikkedarm,
13=baarmoeder,
14=fornix,
15=baarmoederhals,
16=endeldarm, 17=vagina,
18=anus,
19=de klier van Bartholin (voorhofklier, slijmklier).


Hoe zit het lichaam van een vrouw in elkaar

Bij meisjes begint de puberteit met het groeien van de borsten en al gauw komt de eerste menstruatie. Meisjes lopen vaak 1-2 jaar voor op jongens als het gaat om de ontwikkeling van de puberteit en zijn dus eerder volwassen Menstruatie is het maandelijks terugkerende bloedverlies uit de vagina doordat een niet bevruchte en ingenestelde eicel uit het lichaam wordt afgevoerd. Het lichaam maak eigenlijk alles klaar voor de volgende kans op bevruchting.

In de eileiders van een vrouw rijpt iedere maand een eicel. Een vrouw wordt gemiddeld met ongeveer 300.000 eicellen geboren. Een groot deel van de eicellen is echter voor het 30e jaar afgebroken. Daardoor is het soms moeilijk voor vrouwen om na hun dertigste zwanger te worden. Anders dan bij mannen waarbij de zaadcel productie tot op hoge leeftijd doorgaat.

Een eicel die gerijpt is verlaat de eileiders en nestelt zich ongeveer twee weken na de menstruatie in de baarmoeder. Een warme fijne en zachte omgeving voor de eicel waar de eicel wacht op bevruchting door de zaadcel van de man. Als dit niet gebeurt dan wordt de eicel 2 weken daarna afgevoerd uit het lichaam: de menstruatie

Als de eicel wel bevrucht wordt groeit deze in het slijm van de baarmoeder verder uit tot en embryo (een groepje cellen dat later uitgegroeid tot een baby) en stopt de menstruatie. Het uitblijven van de menstruatie bij een meisje is dus een belangrijk signaal dat ze mogelijk zwanger is!!!

De aanleg van de geslachtsorganen van man en vrouw zijn in basis het zelfde. De clitoris van de vrouw is vergelijkbaar met de eikel van de man en is bij een meisje een van de gevoeligste plekjes om opgewonden te raken. Ook de binnenkant van de schaamlippen en ingang van de vagina zijn gevoelig


Verzorgen van je lichaam als jongen

Net als een auto heeft jouw lichaam ook brandstof nodig. Voldoende energie, vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je lichaam geestelijk en lichamelijk in goede conditie blijft. Zorg er dan ook voor dat je voldoende en gevarieerd eet. 3x per dag op vaste tijdstippen: goed ontbijt (heel belangrijk), lunch en avondeten met voldoende groenten (minimaal 150 gr per dag) en 2x per dag een stuk fruit. Daarnaast minimaal 20 minuten per dag echt bewegen: op de fiets naar school, 2x per week sporten is belangrijk voor lichaam en geest.

Als je in de puberteit bent veranderd er veel in je lichaam, sommige jongens krijgen puistjes, je gaat transpireren (zweten)  je haar wordt sneller vet. Iedere dag onder de douche is dan ook geen luxe. Minimaal om de dag je haren wassen met een shampoo voor iedere dag, je lichaam lekker wassen en piemel goed schoonmaken. Ook onder de voorhuid en randje rondom je eikel, zeker als je niet besneden bent.

Ook is het goed om je lichaam te leren kennen zodat je veranderingen snel merkt en weet wat normaal is of wat iets is waar je uiteindelijk mee naar een dokter moet. Voor een jongen tussen 16-30 jaar is het ook belangrijk dat je wekelijks bij warme douche even je ballen controleert door ze even tussen duim en wijsvinger te rollen voel je of alles in orde is en merk je of er iets niet in orde is. Een klein bobbeltje op een van je ballen moet je in de gaten houden en bij twijfel altijd door een dokter laten bekijken, omdat dit in heel klein aantal gevallen begin van zaadbalkanker kan zijn.

Zaadbalkanker komt bijna niet voor (500 jongens tussen 16-30 per jaar in Nederland) en is heel goed te genezen mits je er maar op tijd bij bent. Let wel op: de verdikking boven op je bal  heet de bijbal en is heel normaal. Gaat echt om veranderingen en harde knobbeltjes op het gladde deel van je bal. Normaal geen enkele reden om zorgen over te maken maar gewoon goed om in de gaten te houden


De eerste keer seks (en tips voor daarna)

In de puberteit experimenteren jongens en meisjes veel. Het begint met een beetje kussen en strelen. Tijdens een feestje of als je met z’n tweeën bent. Je kunt beginnen met zoenen, als je partner het goed vindt dan kun je met je hand onder de kleren gaan en in een later stadium ook de geslachtsdelen een beetje strelen. Zo leer je elkaar op seksueel gebied kennen. Altijd geldt: alleen als beiden het goed vinden, vraag vooraf eerst of het goed is wat je gaat doen.

De eerste keer seks loopt meestal uit op een teleurstelling! Jongens komen te snel klaar, weten niet goed hoe een condoom om en afgedaan moet worden en wanneer ze condoom om moeten doen. Bij meisjes kan de eerste keer pijn doen door scheuren van het maagdenvlies en kan zelfs gaan bloeden. Kortom niet ideaal maar heel normaal!

Neem de tijd voor elkaar en ga pas met iemand naar bed als je echt wat voor hem of haar voelt.

Begin rustig met strelen en kussen, trek bij je partner wat kleding uit en hij/zij bij jou en leer elkaars lichaam kennen. Vertel wat je prettig vindt en doe NIETS tegen je zin of gevoel in. Dat moeten beiden respecteren.

Het voorspel is belangrijk omdat een meisje eerst vochtig moet worden omdat het naar binnengaan door de jongen anders pijn doet. Bovendien moet de piemel van de jongen stijf worden.  Maak plezier en maak er een leuk spel van. Hou het leuk door te experimenteren. Probeer nieuwe standjes en ontdek samen wat jullie leuk en prettig vinden. Realiseer je wel dat in het voorvocht dat uit de piemel van de jongen komt al zaadcellen kunnen zitten en dat het meisje dus ook zwanger kan worden!!

Schrik ook niet als je als jongen een keer geen stijve piemel kunt krijgen of dat je piemel plotseling weer slap wordt terwijl je wel zin in seks hebt. Dit overkomt iedere jongen wel eens. Te veel alcohol, te veel spanning of gewoon moe zorgt ervoor dat het niet lukt. Wanneer je partner daar een probleem van maakt of je er zelf teveel over na gaat denken lukt het helemaal niet meer. Probeer te ontspannen, en lukt het niet, stop ermee en probeer het een andere keer gewoon weer.

Wat zijn de gevoelige plekjes als het om seks gaat?

Bij een jongen zijn de gevoelige plekjes meestal:

–       tepels en zijkant borst/oksel

–       oorlel

–       billen

–       schaamstreek net boven piemel

–       de eikel (heel gevoelig door veel zenuwen in dit gebied)

–       de balzak

–       de binnenkant van de dijen

–       perinium (gebied tussen balzak en anus)

 

Bij  meisjes zijn dat

–       Borsten

–       Onderrug

–       billen

–       Schaamstreek net boven vagina

–       Tepels

–       clitorus, bovenin vagina

–       G-spot

–       Binnenzijde vagina

–       Gebied tussen vagina en anus

 

Zaadlozing/klaarkomen

 

Als je erg opgewonden bent dan krijg je uiteindelijk een zaadlozing, eerst komt er wat voorvocht (waar dus al zaadcellen in kunnen zitten!!) en uiteindelijk voelt een jongen aankomen dat hij klaar gat komen door samentrekken van spieren in je onderlichaam dat de sperma door je piemel stuwt.. Dit geeft een fijn gevoel bij een jongen en noem je een orgasme of klaar komen. Orgasme is dus in feite de zaadlozing in de vorm van sperma. Sperma spuit of druppelt er uit, beide is normaal. Sperma ziet er meestal wit, gelig doorzichtig uit en kan van kleur verschillen bij de ene of andere jongen. Ook kan wat je gegeten hebt van invloed zijn op de kleur.

Bij de eerste keren seks is het is heel normaal wanneer een jongen te snel klaarkomt. Dit kun je oefenen door vlak voordat je een zaadlozing voelt aankomen aan iets onaantrekkelijks of totaal anders te denken, ook even stoppen en daarna weer verder gaan helpt en tot slot kun je de knijptechniek toepassen: jij of je partner knijpt (niet te hard maar wel stevig) vlak voordat je denkt klaar te komen 3-4 seconden in de stijve piemel tussen duim en wijsvinger net onder de rand van de eikel. Zo leer je meer controle over je zaadlozing te krijgen.

Een meisje heeft daarentegen juist veel tijd nodig om klaar te komen. Neem daarom de tijd zodat het voor allebei leuk is!

Sommige jongens krijgen na de zaadlozing pijn in hun ballen die ook wat kunnen verkleuren. Dit wordt ook wel blauwe ballen genoemd en is dus normaal

 

Hoe zorg je dat je geen SOA krijgt of dat meisje zwanger wordt?

Veel jongens in de puberteit maken zich zorgen over SOA’s. Vaak denken ze dat ze een soa hebben terwijl de symptomen gewoon bij hun veranderende lichaam horen. Kleine witte of roze puntjes op de rand van de eikel zijn geen SOA (heet een parrelketting) en ook de witte pukkeltjes op de huid van de penis of balzak zijn kleine talgkliertjes en zijn dus heel normaal. Wel belangrijk om te weten hoe je een SOA voorkomt. Een SOA is immers een ernstige ziekte die als je die niet behandeld ernstige gevolgen kan hebben en in uiterste geval onbehandeld zelfs tot de dood kan leiden.

Eigenlijk is er maar één oplossing: gebruik ALTIJD een condoom. Zorg dat je een condoom van de juiste maat hebt, niet iedereen heeft net als bij kledingmaten regular of medium. Bij de drogist kun je verschillende maten krijgen. Probeer een condoom gewoon een keer thuis uit als je jezelf bevredigt (masturbeert). Zo leer je  of je de goede maat hebt en hoe alles werkt en sta je straks niet voor verassingen!! Een goed passend condoom mag niet afglijden.

Doe het condoom tijdig om, als je piemel stijf is kan er al wat voorvocht uitkomen en hier kunnen ook zaadcellen in zitten waardoor een meisje ook zwanger zou kunnen worden!!

Hoe doe je condoom om? En af!!!!

Een condoom zit opgerold in de verpakking, pak met duim en wijsvinger het kleine zakje aan condoom vast. Dit is de ruimte waar straks het sperma in opgevangen wordt.

Zorg dat je condoom goed om vast hebt dus met de dikke rand naar buiten. Houdt met de ene hand tussen je duim en wijsvinger het kleine zakje bovenop condoom vast. Zet het condoom boven op je stijve piemel en rol het met je andere hand over je hele piemel af. Check of het niet te los zit anders moet je kleinere maat kopen.

Een condoom doe je het gemakkelijkste om als je piemel stijf is. Nadat je een zaadlozing hebt gehad wordt je piemel vrij snel weer slap en loop je risico dat condoom in de vagina blijft zitten. Doe hem daarom vrij snel na klaarkomen(zaadlozing) af, leg er een knoopje in en doe hem in de vuilnisbak. Nooit door toilet spoelen!! Gebruik een condoom nooit een tweede keer!

Hierna moet je jezelf even goed wassen en niet meer in de vagina van het meisje komen. Let op ook in het navocht dit uit je slappe piemel komt kunnen nog zaadcellen zitten.

Tot slot, een man kan niet direct weer een stijve piemel krijgen en klaarkomen. Dat is heel normaal. Stoere verhalen waarbij jongens het meerdere keren achter elkaar doen zijn vaak niet waar. Het duurt vaan 20-30 minuten voordat je een tweede keer klaar kunt komen en soms lukt dat helemaal niet. Niets om je zorgen over te maken dus.

Gaat er iets fout?

Scheurt het condoom?, Blijft het condoom in de vagina zitten of heb je ondanks alle waarschuwingen onveilige seks gehad?

–       Haal zo snel mogelijk bij drogist als Etos of Kruitvat een morning after pil!! En zorg dat het meisje die ook echt inneemt

–       Als je zonder condoom gevreeën hebt, doe je na twee tot vier weken een SOA test

–       Doe nadat meisje niet ongesteld geworden is een zwangerschapstest, te koop bij iedere drogist en lees gebruiksaanwijzing goed

–       Mocht het meisje toch zwanger zijn ga dan samen zsm naar de huisarts of GGD en bespreek de mogelijkheden

Vragen of problemen?

Heb je vragen over je lichaam of over seks?

Zoek iemand die je vertrouwt en praat erover!! Stel vragen en laat het goed uitleggen, het hoort bij je leeftijd dat je veel vragen hebt over dit soort onderwerpen en het is beter te weten hoe iets zit dan dat je blijft gissen. Ook kun je naar je huisarts of GGD arts in de buurt

 

16 Thoughts to seks en puberteit bij jongens wat verandert er aan je lichaam en wat moet je weten.

 1. Erik Beantwoorden 4 december 2014 at 20:28

  Ik ben 15 jaar en mijn penis is 18 cm. Moet ik me zorgen gaan maken?

  #
  • admin Beantwoorden 4 december 2014 at 20:38

   Hallo,

   Een penis van 18 cm in erectie is heel normaal. De gemiddelde lengte van een penis in erectie is 13-18 cm. Je bent dus volkomen normaal. Omdat je 15 bent zou je penis nog iets kunnen groeien afhankelijk op welke leeftijd de puberteit begon. Kortom je bent heel normaal en niets om je zorgen over te maken!

   #
 2. Joost Beantwoorden 16 december 2014 at 14:00

  Sinds een aantal weken komt er iets uit mijn eikel kijken. Het lijkt op een soort stukje wild vlees. Ik kan er echter nergens informatie over vinden. Het steekt iets uit de eikel en zit ergens dieper in de eikel vast.

  #
  • admin Beantwoorden 17 december 2014 at 14:50

   Het is lastig om deze vraag te beantwoorden of laten te beantwoorden door een arts omdat je niet aangeeft hoe oud je bent, waar het precies op de eikel zit (rand, bij plasbuis etc) Als je al keer seks hebt gehad kan het een genitaal wratje zijn (let op dit is erg besmettelijk bij seks). Kan echter ook verschijnsel soa zijn. Als je twijfelt is het verstandig om naar je hisarts te gaan, hij of zij ziet direct wat het is en kan je helpen bij behandeling. Je kunt ook (anoniem) naar soa kliniek van de GGD gaan. Veel sterkte!

   #
 3. - Beantwoorden 26 december 2014 at 00:17

  Is het raar als ik niet altijd sperma spuit maar het er gewoon uit komt/loopt? Mijn penis is 18,5 cm en ik ben 15 jaar oud.

  #
  • admin Beantwoorden 26 december 2014 at 08:31

   Dat is heel normaal, bij sommige jongens (en in porno films) spuit het eerste er beetje uit maar meestal loopt het er gewoon uit. Niets om je zorgen over te maken dus en formaat van je penis is gemiddeld tot iets boven gemiddeld dus geen zorgen.

   #
 4. Roemer Beantwoorden 26 december 2014 at 23:01

  Ik ben 15 jaar en mijn penis is inmiddels rond de 30 centimeter, moet ik me nu zorgen maken?

  #
  • admin Beantwoorden 27 december 2014 at 11:03

   Beste Roemer,

   Je moet je inderdaad zorgen gaan maken :)

   #
 5. anoniem Beantwoorden 23 maart 2015 at 17:46

  Ben 15 jaar mn penis is 19cm en ik mastrubeer heel vaak maar is dat goed? Kryg ik later geen probleemen?!

  #
  • admin Beantwoorden 23 maart 2015 at 21:18

   Zo te horen ben je helemaal normaal een penis van 19 cm in erectie is behoorlijk boven gemiddeld maar wel normaal. Gemiddeld is 13-16 cm gemeten van de buik tot top eikel. Voor een jongen in de puberteit is masturberen ook heel normaal, ook als je dat vaak doet. het wordt pas een probleem als het je leven gaat beheersen.

   #
 6. Nestor Beantwoorden 3 september 2015 at 18:35

  Is het normaal dat er een ader is tussen je voorhuid en de bovenkant van je eikel, dus dat die ader je voorhuid met je eikel verbind

  #
 7. Nestor Beantwoorden 3 september 2015 at 18:36

  Is het normaal dat er een ader is tussen je voorhuid en de bovenkant van ie eikel,dus dat die ader je voorhuid met je eikel verbind

  #
  • admin Beantwoorden 17 september 2015 at 07:40

   Je penis zit vol met aderen. De ene ader zie je niet en de andere wel. De aderen zijn nodig voor de doorbloeding van de penis maar ook om voldoende bloed naar de penis te brengen als hij stijf wordt. De plaats van de aderen is bij iedere jongen anders. Het is dus normaal en niets om je zorgen over te maken. Tenzij je er echt last van krijgt of het pijn doet. Als je twijfelt of pijn hebt kun je altijd even naar de huisarts gaan. Ik begrijp dat het misschien eng is maar niets om je voor te schamen.

   #
 8. Luc040 Beantwoorden 26 maart 2016 at 14:13

  Hallo ik ben 13 jaar en ik kan mijn voorhuid helemaal over mijn eiken schuiven als hij slap is maar als hij stijf is blijft hij over mijn eikel zitten ik kan hem wel een beetje naar achter schuiven maar niet ver. Verder doet er niks pijn. Niet bij het plassen, aftrekken en een stijve doet er niks pijn. Gaat hij nog ooit over mijn eikel heen want ik ben pas 13 of niet? Aub help me ik zit hier echt mee

  #
  • admin Beantwoorden 26 maart 2016 at 16:33

   Hallo
   Als je in de puberteit bent komt het vrij vaak voor dat je de voorhuid nog niet helemaal over de eikel kunt schuiven. Dit komt vaak doordat het toompje (kleine peesje aan de onderkant van je eikel dat vastzit aan de voorhuid) iets te kort is. Door de voorhuid regelmatig naar achter te trekken rek je dat langzaam op. In bijna alle gevallen komt het vanzelf goed. Als het uiteindelijk later in de puberteit niet goed komt dan bestaat de behandeling vaak eerst met insmeren van een creme die het peesje wat soepeler maakt. Als dat niet lukt wordt klein knipje gemaakt (voel je niets van) en is probleem verholpen. Mocht je je echt zorgen maken ga dan even langs de huisarts

   #

Geef een reactie


Comment

btt
IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.