Welkom op Yinfo.nl, alle informatie voor pubers & jongeren.

jongerenloket DWI

Welkom bij het Jongerenloket

22 november 2011

Woon je in Amsterdam, ben je tussen de 16 en 27 jaar, heb je geen baan en ga je niet naar school? Dan is het Jongerenloket er voor jou. Wij helpen je werk te vinden of terug te gaan naar school.

Hoe meld ik me aan?

Je kunt je aanmelden door je bij ons in te schrijven. Kijk hier voor de adressen en telefoonnummers van het Werkplein bij jou in de buurt.

Wat gebeurt er als ik ben aangemeld?

Als je bij het Jongerenloket bent aangemeld, krijg je een eigen contactpersoon. Die noemen we een klantmanager. Je klantmanager begeleidt jou bij het zoeken naar werk of scholing of bij het oplossen van problemen.

Jongeren in de Wet Werk en Bijstand (WWB)

Vanaf 1 januari 2012 vervalt de huidige Wet Investering in Jongeren (WIJ). Vanaf die datum vallen werkloze en niet schoolgaande jongeren tot 27 jaar onder de Wet Werk en Bijstand (WWB). De WWB legt meer verantwoordelijkheid voor je toekomst op de arbeidsmarkt bij jezelf.

Wat zijn de regels voor jongeren vanaf 1 januari 2012?

  • Als je je vanaf 1 januari 2012 meldt voor een bijstandsuitkering, moet je eerst zelf 4 weken kijken of je een opleiding kunt volgen of zoeken naar betaald werk. Pas na deze 4 weken kun je in aanmerking komen voor een uitkering van de gemeente
  • Kun je door het volgen van onderwijs je kansen op de arbeidsmarkt nog verbeteren, dan zal de gemeente je altijd verplichten om (weer) naar school te gaan.
  • De gemeente zal een plan van aanpak met je opstellen en je hierin verder begeleiden. Het is belangrijk dat je laat zien dat je je maximaal inzet en dat je je aan de afspraken houdt.
  • Je recht op een uitkering hangt vanaf 1 januari 2012 af van het totaal inkomen dat in het gezin of huishouden waar je deel van uitmaakt wordt verdiend. Als blijkt dat in dit huishouden voldoende inkomen is om je te onderhouden dan heb je geen recht op uitkering.
  • Ontvang je (alleen of samen met je huisgenoten) inkomsten maar niet genoeg om van rond te komen, dan kan de gemeente die aanvullen tot de voor jou betreffende bijstandsnorm.
  • Als je voor 2012 onder de WIJ viel, geldt een overgangsregeling die ervoor zorgt dat jouw inkomen tot uiterlijk 1 juli 2012 nog niet verandert, behalve als jouw situatie ook verandert.
  • Eindigt jouw werkleeraanbod voor 1 juli 2012, dan val je mogelijk al voor 1 juli onder de nieuwe regelgeving voor wat betreft het zoeken naar werk. Als je werkleeraanbod loopt tot minimaal 1 juli, dan hou je in elk geval tot die datum de rechten en plichten die je had in de WIJ.
No comments yet.

Geef een reactie


Comment

btt
IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.